Ofrenda a la Tormenta – Dolores Redondo

27_OfrendaTormenta_01_PortadaPer fi (en tots els seus significats) acaba la Trilogia del Baztán. Tan aclamada a la premsa i a la crítica del gran públic. La veritat és que tenia ganes d’arribar a aquest darrer llibre perquè he pogut llegir la trilogia d’una tirada i, d’esta manera, analitzar-la en el seu conjunt. Volia saber com l’autora resolia totes les trames que ha anat teixint al llarg de les novel·les i de vore el resultat de tot plegat. Per mi ha estat una saga de novel·les acceptable, entretinguda però sobretot molt comercial. D’una qualitat literària relativa (o dubtosa) i d’un perfil negre una miqueta agarrat amb pinces. Però bé, anem a pams.

En quant al plantejament de la novel·la, comença amb la mort d’un nadó. L’àvia de la nena creu que tot ha estat molt sospitós, sobretot l’actitud del pare. I ho fa saber a la policia. En aquest moment, entra en joc la inspectora Amaia Salazar per a investigar el cas. Ella començarà a estirar del fil per destapar tota una macabra trama que acabarà per enllaçar els arguments de les novel·les anteriors i intentarà tancar-ho tot.

He de dir que aquesta darrera entrega per a mi ha estat més entretinguda que les altres dues (tot i que aquestes també van tindre el seu punt). Més que res perquè té un ritme constant que va enllaçant les diverses línies de les novel·les anteriors i, com que ha de resoldre moltes coses, no s’entreté gaire. Això la fa lleugera i és un punt positiu. A més, l’autora aconsegueix resoldre a grans trets totes les trames, en un intent d’arrodonir la trilogia. Que t’agrade més o menys com ho fa és una altra cosa. Però almenys ho fa. Donem-li a això un altre vot a favor, va. Una altra cosa positiva seria també, al meu entendre, el fet que Dolores Redondo esta vegada no es recrea tant amb el misticisme i la màgia. Ofrenda a la Tormenta és un punt més policíaca que les altres, tot i que no abandona del tot eixe sentit esotèric, místic, ocultista o com li vulgueu dir. Però bé, és d’agrair que rebaixe l’èmfasi en este tema.

I ara ve la segona part. Si comencem parlant del tractament dels personatges, segueix amb la línia d’elaborar unes figures completament planes, tant que resulten gairebé irreals (o infantils). L’autora podria haver treballat més la seua evolució al llarg de les tres novel·les (una trilogia pot donar per a molt). Però ha triat la simplicitat en este sentit. I això, per al meu gust, dota la novel·la d’una inversemblança que al final resulta incòmoda al lector. De fet, la mateixa protagonista en certs moments actua d’una manera totalment increïble. En fi.

Quant a l’argument, moltes coses resulten forçades i es nota que l’autora s’ho fa venir bé traient i posant personatges a meitat novel·la sense vindre a to per fer-ho quadrar tot còmodament. Podria haver passat tant el que ella ha explicat com qualsevol altra cosa, ja que els arguments no estan massa ben lligats. La veritat és que és una mica decebedor perquè la trama resulta molt “facilona”. Gairebé de novel·la adolescent. Sembla com si no li hagués donat prou voltes a l’argument i ho hagués resolt tot de la manera més ràpida. Pense que tenia un escenari per haver construit millor una història més sòlida, però va triar no fer-ho. No és que siga una història dolenta i un llibre horrible, no. M’ho he passat bé llegint-lo. És entretingut. Però es nota la intenció de convertir-lo en un best-seller, i no aporta gaire res ni al lector ni molt menys al gènere.

L’altra cosa que clama al cel i que crec que tots els que hem llegit la novel·la hem trobat a faltar, pense que va en esta línia de buscar vies de solució ràpida i fàcil a les trames per no complicar-se la vida. Durant les tres novel·les, l’autora va creant tensió sobre un aspecte del passat de la protagonista que l’ha marcada de per vida i que té a veure amb un personatge que, malgrat no aparéixer gaire, està latent al llarg de la trilogia. Esperes que tota la tensió generada es resoldrà en esta darrera novel·la d’una manera, com a mínim, colpidora i que marcarà la història en algun punt. Però no. Resulta que l’autora passa totalment per sobre d’aquest assumpte, com si no sabés què fer amb tot això i li molestara. I acaba sent un bluf completament decebedor.

Finalment, l’últim aspecte negatiu a destacar és que pràcticament des del principi del llibre queda claríssim qui és el culpable de tot. És exageradament evident qui és el personatge sobre el que se centra la trama. I és d’una falta de credibilitat total de la novel·la el fet que cap personatge se n’adone de res, ni tan sols tinga la més mínima sospita. I menys la suposada ment brillant d’Amaia Salazar. Que no s’aguanta per enlloc, vaja. Això, en una novel·la que pretén emmarcar-se en el gènere negre o policíac, és un crim. Aish!

Amb tot açò no vull dir que no haja estat una saga entretinguda (sí que ho ha estat) i que no tinga cap valor. L’ambientació de la història està bé, rodejar els fets d’eixa mitologia és original, la trama és fàcil de seguir i en alguns punts desperta certa curiositat. Però és una sèrie de novel·les completament dirigida a abastar el màxim públic possible: gent a qui li agrada la novel·la negra, gent a qui li agrada la romàntica, gent a qui li agrada el morbo de l’ocultisme, el misticisme i les llegendes fantàstiques, gent que llegeix i gent que no ho fa. I està clar que en una novel·la (o una trilogia) no es pot abarcar tot. S’ha de triar. I si no ho fas, no pots pretendre que t’isca tot rodó.

Esta vegada, he estat a punt d’afegir al final d’este post una entrevista que li fan a l’autora en el programa Página 2 sobre la saga. Però crec que és més representatiu del producte comercial que ha construït Dolores Redondo, el vídeo que incloc a continuació. I, ja sabeu, aviat les pel·lícules.

6 thoughts on “Ofrenda a la Tormenta – Dolores Redondo

 1. També el vaig comentar fa poc al bloc, i estic totalment d’acord amb tot el que dius. Segur que la peli o sèrie que facin estarà bé i tindrà tant o més èxit que els llibres, que com tu dius, sí que són entretinguts. Però bastants dels que hem comentat els llibres hem coincidit també en els seus defectes, i això deu voler dir que no estem massa equivocats.

  • Exacte. Aquesta autora té un perfil d’escriptora de best-seller molt marcat. Amb tot el que això comporta. Moltes vegades va en detriment de la qualitat de la novel·la en diversos sentits. Jo la recomanaria a gent poc aficionada a la lectura o que no sigui gaire exigent. Malgrat tot, la pot llegir qualsevol, sobretot per parlar amb coneixement de causa davant un fenomen com aquest. Però cal saber per avançat amb què et trobaràs 😉

 2. M’ha passat una mica com tu, m’ho he passat molt bé llegint la trilogia, tot i que el que més em va agradar és el primer. El més fluix per mi són els personatges inversemblants com el marit, i la resolució del tema de la mare, completament decebedora. Malgrat això no descarto llegir alguna cosa que pugui escriure més endavant, però a l’estiu i a la platja 😉

  • Completament d’acord. Ja sé què puc esperar de la propera novel·la de l’autora. No tindré tantes expectatives i la podré llegir relaxada, sense esperar-ne massa. Com bé dius, és un llibre d’estiu 🙂

 3. Felicidades por una reseña que se sale de los cauces aclamatorios habituales con esta saga. Te / os remito la reseña de La novela antihistórica sobre ella que, creo, os puede interesar. Sobre todo si buscáis novela negra ambientada en el País Vasco con personajes menos planos, más elaborados. Fijaos sobre todo en el enlace puesto al final de la reseña .https://lanovelaantihistorica.wordpress.com/2015/06/20/en-lo-profundo-del-valle-una-resena-de-ofrenda-a-la-tormenta-de-dolores-redondo/
  Bona tarda i de res!!

  • Tinc una mica abandonat el bloc, amb 3 ressenyes pendents. Quin desastre! Sort que ve l’estiu i tindre una mica més de temps. Llegiré la teva ressenya company. Salutacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s