El Guardián Invisible – Dolores Redondo

25_GuardianInvisible_01_PortadaFa temps que volia llegir Dolores Redondo, però no he volgut començar a llegir-la fins que no ha tingut publicada tota la Trilogia del Baztán. D’esta manera tinc l’oportunitat de valorar totes les obres en el seu conjunt i tancar el cicle. I evite quedar-me amb ganes de més o que se’m queden les històries en l’oblit i em coste recuperar el fil. Així que, aprofitant les “ofertes-pack” d’Amazon he començat aquesta sèrie de thrillers i ja vaig per la segona novel·la. Però hui, comencem pel principi: El guardián invisible.

Dolores Redondo va náixer a San Sebastián el 1969 i va provar altres oficis (entre ells, la restauració) abans de dedicar-se a l’escriptura. Però no ha estat fins a aquesta primera novel·la de la Trilogia del Baztán que ha començat a pujar la seua popularitat com l’escuma. En tindre-la escrita, es veu que no trobava qui la publiqués i va enviar el primer capítol a unes quantes editorials. Finalment, diverses d’elles se la disputaven però l’autora va triar Destino perquè li agradava el fet de compartir editorial amb Stieg Larsson. L’èxit de la novel·la ha estat tan gran que el llibre ha estat venut a 18 editorials i fins i tot li han comprat els drets per fer una pel·lícula. La veritat és que la cosa promet.

El Guardián Invisible s’ambienta en la vall del Baztán, una extensa zona del pirineu navarrés, carregada d’història, llegendes, mites i supersticions enmig de la naturalesa basca. I l’emplaçament juga un paper fonamental en l’argument de la novel·la. De fet, és allà al riu Baztán on apareix, amb un aspecte macabre, el cos d’una adolescent que ha estat assassinada. La manera com es troba el cadàver fa pensar que el responsable pot ser un boig i potser no és la primera vegada que mata, ni l’última que ho faça. Des del cos de la Policia Foral de Navarra es decideix que siga la inspectora d’homicidis Amaia Salazar la que s’encarregue del cas, perquè té experiència en treballar amb assassinats amb l’FBI. Però sobretot perquè és de la zona, del poble d’Elizondo, i coneix el caràcter dels habitants, els pobles, els boscos. Però a l’Amaia l’empaiten fantasmes del passat i retornar a Elizondo (ella està instal·lada a Pamplona) ho remourà tot.

La narració és pausada i, si espereu llegir una novel·la negra pura i dura, de les canyeres, amb investigació policial, ritme i foscor social, aquesta no respon a eixe perfil. És cert que hi ha crims, és cert que hi ha investigació policial, però també hi ha una dosi considerable de mitologia basca, llegendes i supersticions i també una dosi igual sobre la història familiar de la inspectora protagonista. L’equilibri és el just per arribar al gran públic. En alguns blocs de ressenyes es queixen que hi ha certes vivències mitològiques de la protagonista que resulten inversemblants. Però, en la meua opinió, donat el caire i les característiques de la novel·la, s’adiu bé a la història. La resta, és qüestió de gustos.

En resum, sense ser la gran novel·la negra de l’any (més que res perquè és de fa dos anys i perquè és més un thriller que del gènere negre), té les porcions justes de trama policial, mites fantàstics i històries personals per arribar al gran públic. Per a mi, és entretinguda i es deixa llegir.

Ací teniu l’entrevista que li van fer a Dolores Redondo en el programa Página 2 (ho linke per si no podeu vore el vídeo):

3 thoughts on “El Guardián Invisible – Dolores Redondo

  1. Retroenllaç: Legado en los Huesos – Dolores Redondo | Les Contraportades

  2. Jo m’he quedat aquí. És entretinguda i m’ho vaig passar bé amb la trama i amb la mitologia basca, però com que acaba força rodona i no té res que m’enganxés per sobre de la mitja, m’he plantat amb el primer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s