Els Jocs de la Fam III: L’Ocell de la Revolta – Suzanne Collins

10_JocsFam03_01_Portada

Advertència: aquest post conté informació sobre els anteriors llibres d’Els Jocs de la Fam.

Si heu arribat a aquesta entrada és perquè ja heu llegit les novel·les anteriors d’aquesta sèrie. Per tant, puc dir, sense por de fer cap spoiler, que quan a la segona novel·la tornen a fer uns altres jocs de la fam gairebé vaig estar a punt de deixar el llibre. Copón! Una altra vegada els ditxosos jocs? Però així com al llarg del primer llibre quasi bé només parla dels jocs, en el segon la dinàmica és diferent. Tot va més ràpid i la sensació que hi ha alguna cosa al darrere de les estratègies dels jugadors relacionada amb una revolta a Pànem, li dóna emoció. Al final, la Katniss és rescatada de l’arena d’una manera sobtada i espectacular. I és en aquest punt on comença L’ocell de la Revolta.

Aquesta tercera novel·la comença amb molts fronts oberts: en Peeta està captiu al Capitoli, la Katniss ha sofert ferides molt greus en els últims minuts a l’arena i es debat entre la vida i la mort, els districtes de Pànem s’estan revoltant i sembla que s’acosta una guerra. Una guerra que només pot acabar amb l’enderrocament del Capitoli o amb una massacre que podria arribar, fins i tot, a extingir la humanitat. Entremig d’aquest enrenou, la flama de la revolta és la nostra Muntagarlaire, símbol de la rebel·lió. L’ocell de la revolta és un llibre ple d’emocions, frustracions, justícies, injustícies, salvaments, morts, odi i amor que ens abocarà, d’una manera vertiginosa, a un desenllaç ple de sorpreses.

Estem acostumats a que les novel·les juvenils estiguin basades en historietes d’adolescents tallades totes amb el mateix patró i que no tenen ni tan sols una segona lectura simple. Moltes vegades són novel·les planes i molt òbvies. No és el cas, ni de bon tros, d’Els Jocs de la Fam. Aquesta saga, d’una banda permet introduir als adolescents en el gènere de Ciència Ficció, del qual no és fàcil trobar novel·les en català. Els obre la porta a un món nou a dins de la lectura i a través d’aquest s’hi poden enganxar. És clar que les novel·les tenen els tocs necessaris per a que agrade al públic al que van destinades, però això no merma la qualitat d’aquestes. Es tracta d’un món molt ben creat, els arguments són sòlids, els fets lògics, les reflexions encertades. A banda d’això, els llibres també tenen eixa segona lectura que està pensada per fer meditar el lector jove sobre les injustícies socials, els objectius del poder, el patiment del poble. Pense que aquesta saga de novel·les amplia de bona manera el ventall d’opcions de lectura per a adolescents. I, malgrat anar destinada a aquest tipus de públic, paga la pena llegir una de les sagues de Ciència Ficció que més està donant de parlar els darrers anys. Que en té motius. Així que, ja sabeu, llegiu-la!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s